Juuksur

Õppevorm ja tase

Keskhariduse baasil 4 taseme statsionaarne esmaõpe, kestvusega 1 aasta ja 6 kuud.

Eriala iseloomustus

Juuksur õpib kõiki juuksuri tööks vajalikke oskuseid (juuste ja peanaha hooldamine; juuste, habeme ja vuntside  lõikamine; püsilokkide tegemine; soengute kujundamine; juuste värvimine), mida kaasaegne juuksuriamet nõuab loovaks ja edukaks töötatamiseks ilusalongis.

Lisaks õpib klienditeeninduse ja ettevõtluse aluseid.  Valikainete raames on võimalik õppida jumestamist; punutisi ja erisoenguid; erialast võõrkeelt; reklaami, turundust ja müügitööd ning ettevõtte raamatupidamise aluseid.

Juuksur peab tundma juuksekosmeetikavahendeid ja nende mõju erinevatele juuksetüüpidele ning olema kursis moesuundadega. Juuksuri tööoskuste hulka kuulub kliendi nõustamine ning talle sobiva juuksehooldus- ja -viimistlusvahendite müümine. Ta võib teenindada nii mees- kui ka naiskliente, aga ka spetsialiseeruda kitsalt meeste- või naistejuuksuriks.

Juuksuri põhilised töövahendid on käärid, kamm, föön, soenguvedelikud ja juuksevärvid. Juuste värvimisel on vajalikud abivahendid kauss (värvi segamiseks), pintsel ja kindad.

Oma olemuselt :

  • juuksur on klienditeenindaja, kes hoolitseb klientide juuste, peanaha ja habeme eest;
  • juuksuri töö on olemuselt väga loominguline ja eeldab head koostööd kliendiga;
  • heal juuksuril on olemas oma püsikliendid, kelle soove ja eelistusi ta hästi tunneb;
  • juuksuritöö eeldab pidevat kursisolekut trendide, uute tehnikate ja töövahenditega.

Tööalased võimalused

Juuksurite põhitöökohad on juuksuri- või ilusalongid. Osa juuksureid töötab ka protseduuri- ja müügiruumides, spaades, tervisekeskustes. Oluline on, et tööpaigas oleks peegel ja klienditool, samuti peapesuks vajalik vesi ja kraanikauss. Töökeskkond peab olema puhas, piisava valgustuse, hea ventilatsiooni ja vajaliku temperatuuriga ning mõjuma kliendile meeldivalt ja turvaliselt.

Enamik juuksureid töötab 40 tundi nädalas. Füüsilisest isikust ettevõtjad üürivad sageli töökohta juuksurisalongis ning reguleerivad oma tööpäevade pikkust ise klientide hulga järgi. Sageli töötatakse õhtuti ja nädalalõppudel, mis enamasti ongi ilusalongidele ja juuksuritöökodadele kõige töörohkemad ajad. Juuksurite töökoormus kasvab enne suuremaid pidustusi (jõulud, koolilõpupeod, ballid jms), mil kliente on rohkem kui tavaliselt ja nende soov on valdavalt aeganõudev pidulik soeng.

Paljudele juuksuritele on erialahariduse omandamine ainult esimene samm karjääriredelil – kõik edasine nõuab pikki aastaid vältavat praktikat ja jätkuõpet.

Vastuvõtu tingimused

Vastuvõtt toimub keskkooli tunnistuse ja hinnetelehel olevate hinnete keskmise järgi koostatud pingerea alusel. Kõigi soovijatega viiakse läbi vestlus 12.08.2020 kell 10:00. Kontakt leili.liinak@tthk.ee.

Võtame vastu eesti keelseid õppijaid.

Kasuks tuleb

  • baasteadmised keemiast, füüsikast, bioloogiast;
  • huvi käelist tegevust ja ilumeelt arendavate õppeainete (töö- ja kunstiõpetus) vastu;
  • valmisolek end pidevalt täiendada ja arendad;
  • kursisolek viimaste ilu- ja moetrendidega;
  • tasakaalukus, viisakus, sõbralikkus.

Õppekava

Õpilased erialast

Eriala tutvustavad videod

Leia oma eriala: juuksur

Demotoad

Galerii